Чипровски

На 18 км. от град Чипровци, в необятната прегръдка на планината, се намира една от най-красивите природни забележителност у нас – Чипровският водопад. Водната каскада се спуска от 18 височина и създава една вдъхновяваща картина от милиони водни капчици, разпръснати във въздуха.

Освен със своите уникални тъкани килими и бурно историческо минало, град Чипровци привлича и с една много красива природна забележителност – Чипровския водопад. Той е един от най-красивите и пълноводни водопади в България. Образуван е на Стара река и е с височина 20 м. В подножието му водата образува малко езерце.

Природата в местността е приказно красива, срещат се много диви растения. На различни места покрай пътеката са сложени информационни табели за гората и растенията в местността. Реката е сравнително пълноводна, така че този природен феномен може да бъде посещаван през цялото време на годината.

До него може да се стигне по екопътека „Деяница“. Преходът е лесен, но дълъг. Общото разстояние до водопада и обратно се изминава за 4 – 5 часа заедно с почивките и разглеждането на каскадата.

Водопадът е страхотно място, което ще ви накара да се вдъхновите и ще ви покори с естествената си красота и чар. Наоколо е толкова тихо и спокойно, че няма да ви се иска да си тръгнете. Чипровският водопад е подходяща дестинация за разходка, пикник и опознаване на българските природни красоти.