Райското пръскало

От високите скали в Стара планина се спускат със страшна сила ледените води на най-високият водопад в България, наречен Райското пръскало, който е само на няколко километра път с кола от град Калофер. Този необикновен природен феномен се намира непосредствено до връх Ботев, в резерват Джендема. Сред невероятно красива природа пълна със завладяващи гледки и пейзажи, стръмни и опасни места, буйна и гъста растителност и огромни букови гори се намира това чудно място на България.

Райското пръскало води началото си от най - високото било на връх Ботев, а най- долу образува малко студено поточе, което се влива в пълноводните води на Бяла река. Високите и назъбени скали, по които тече Райското пръскало представляват една голяма атракция за туристите, запалени по скалното катерене и им предоставят една вълнуваща възможност да усетят приток на адреналин. Лятото тук всичко е просто възхитително - разцъфналата природа, която нежно следи всяка извивка и неравност на планината и уханието на разцъфнали цветя, което се носи навсякъде те изпълва с радост и с щастие. Слънцето, което огрява целият хоризонт и отразява проблясъците си в бистрите води на поточето и реката, може да накара всеки да се усмихне. Просторните поля, които те карат да се чувстваш свободен и щастлив, правят това място необикновено и вдъхновяващо. А зимата всичко се превръща в една прекрасна приказка - всяко стръкче тревичка, всяко клонче дръвче, всяко кътче земя са покрити с бяла снежна покривка.

В близост до Райското пръскало се намира хижа Рай, която е изходен пункт на посещението на природният резерват Джендема. Това място е едно от най- посещаваните в парка и изумява всеки един турист с дивата си и непокътната красота. През 1965 година Райското пръскало е обявен за природна забележителност.