Скакля

Водопадът Скакля се намира в Искърското дефиле, близо до село Гара Бов. Той е четвъртият по височина водопад у нас и една от основните забележителности в община Своге. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо близо 85 метра, второто – 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Общата му височина е приблизително 120 метра. Падащата от такава височина вода създава невероятно красива гледка. През зимата водопада замръзва и се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в България.

Водопадът Бовска Скакля представлява едно невероятно пътешествие към несметните и безкрайни красоти на Стара планина.Скакля се простира в една от най-очарователните местности на Врачанския Балкан и е заобиколен от гъсти вековни гори, отвесни скали и буйна растителност. Видите ли само веднъж това кътче, със сигурност то ще ви плени и омагьоса.

Най-подходящото време, когато да посетите забележителността е през пролетта и лятото, когато Бовска Скакля е най-пълноводен и природата наоколо е разцъфнала. През зимата той замръзва и се превръща в истинска атракция за почитателите на скалното катерене.

За да отидете до водопада, трябва да тръгнете от окръжната болница на град Враца. Екопътеката, която води до Скакля е наречена на името на Иван Вазов и тя свързва двете селца Гара Бов и Заселе. Преходът трае няколко часа (отиване и връщане), но пък изживяването е великолепно.